Στις 24 Μαρτίου έγιναν εκδηλώσεις στην Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα Ιζβοαρελε  και στην Ελληνική Κοινότητα Τουλτσεας με τα παιδιά και τους γονείς  . Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς  διατηρώντας  έτσι με τον τρόπο αυτό τις πατροπαράδο τες ελληνικές παραδόσεις  και την εθνική

Στις 25 Μαρτίου έγινε αρχιερατική λειτουργία  και επιμνημόσυνη δέηση στην Ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού στην Τουλτσεα χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου κάτω  Δουνάβεως κ. Κασίανου και του επιχώριου επισκόπου κ. Βησσαρίωνος.  

Στις 26 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης βρέθηκε στη Ρουμανία προσκεκλημένος της  Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας του Ιζβοάρελε για να γιορτάσει την εθνική μας εορτή μαζί με τον Ελληνισμό  της Ρουμανίας και της περιοχής της ιστορικής Δοβρουτσάς ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννέλλης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι την 26η Μαρτίου, ενώ στις 27 Μαρτίου ταξίδεψε στην Τουλτσέα όπου και συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης  στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν   από την ανθούσα ελληνική κοινότητα του νομού της Τουλτσεας      στο Μουσείο Αβραμίδη, κόσμημα της πόλης και ιστορική απόδειξη της δύναμης του ελληνισμού όταν μεγαλουργεί. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κοινότητες   χρηματοδότησαν με τον αδιανόητο τότε πλούτο τους τον ελληνικό εθνικό αγώνα

η κ.Σύλβια Δασκάλου με τον κ.Γιαννέλη κατά την απονομή

Ο κ. Γιαννέλλης τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας  Ιζβοάρελε   κ. Σίλβια Δασκάλου για την προσφορά του στην Κοινότητα και τον Ελληνισμό της Ρουμανία παρουσία πλήθος ομογενών, των θρησκευτικών και πολιτικών αρχών του νομού,του ΑΚΑΜ Της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρουμανία κ. Ιωάννη Σαρηγιάννη  καθώς και των προέδρων των κοινοτήτων Τουλτσεας κ. Σταθόπουλου Αικατερίνης, Βράιλας Μαυροκέφαλου Αδριανού και του αντιπρόεδρου Κωνστάντζας Χατζίου Μιχαήλ. Η κ. Δασκάλου τόνισε στην ομιλία της ότι ο κ. Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης είναι κοντά στην Κοινότητα για πάνω από 12 χρόνια από τη  πρώτη φορά που επισκέφτηκε την περιοχή της Τουλτσέας.

 

Μετά το πέρας της δεξίωσης ο κ. Γιαννελλης συναντήθηκε με τους πρόεδρους των ανεξαρτήτων κοινοτήτων κατέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και  άκουσε τα αιτήματα τους και υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στον Υπουργό Εξωτερικών, στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την ομογένειας, αλλά και στον Αρχηγό του κόμματος του και Υπουργό Άμυνας κ. Καμένο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Τουλτσέα ο κ. Γιαννέλλης συναντήθηκε με τον  πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Χόρια Τεοντορεσκου,Το Δήμαρχο  κ . Χοτζα Κωνσταντιν καθώς και με την Αντιδήμαρχο της πόλης κ Λούκα Ανδαλουσία. Θερμή συνάντηση είχε δε και με τον Σεβασμιώ τατο Βησσαρίωνα Επίσκοπο Τουλτσέας, ο οποίος είναι θερμός φίλος της Λέσβου και του Σεβασμιώ τατου Μητροπολίτου  Μυτιλήνης κ.  Ιακώβου Γ.

Ο Κ. Βησσαρίων κατά την συνάντησή του με τον κ. Γιαννέλλη  αντήλλαξε απόψεις σχετικά με  την ενδυνάμωση των σχέσεων της Λέσβου με τη Ρουμανία και την ενδυνάμωση του θρησκευτικού τουρισμού.

η κ.Σύλβια Δασκάλου με τον στρατιωτικό.Ακόλουθο

κ Σαρηγιάννη

Σε όλες του τις συναντήσεις ο κ. Γιαννέλλης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στηρίζει την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Λέσβου και ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Γαληνός για την συνεργασία του Δήμου Λέσβου με τον Δήμο Τουλτσέας, ο οποίος θα σηματοδοτηθεί με την αδελφοποίηση των Δήμων Λέσβου και Τουλτσέας στο εγγύς μέλλον.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την κ. Σύλβια Δασκάλου, Πρόεδρο της Ελληνι κής Δημοκρατικής  Κοινότητας του Ιζβοάρελε στην ανάπτυξη των ελληνο ρουμανικών σχέσεων και την διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης του ελληνισμού στην Δοβρουτσά  αλλά και γενικότερα στην Ρουμανία

Leave a Reply

  • Loading stock data...

0
%
Hephiklis Publications L.td-Srl
Hephiklis Act
Ekfrasis Consulting. S.r.l