Η Λισαβόνα, ως πρωτεύουσα «κλέβει» τις εντυπώσεις, το Πόρτο, όμως, είναι η κατάλληλη πόλη για να νιώσετε την αυθεντική Πορτογαλία, με τα χρώματά της, την ιστορία της και τις ομορφιές της.
Πόρτο: ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας

Κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Ντούρο, στα βόρεια της χώρας, το Πόρτο συστήνει στους επισκέπτες του την Πορτογαλία με τον πιο αυθεντικό τρόπο, μέσα από μια πόλη που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και δεν υστερεί σε τίποτα από ομορφιές. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κέντρα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Όλα αυτά μαζί, συν τα πανέμορφα αξιοθέατά της, νομίζουμε πως αρκούν για να αρχίσουμε να αποταμιεύουμε τα 200+ ευρώ που χρειαζόμαστε για τα αεροπορικά.

Τι πρέπει να δείτε και να κάνετε

Μια πόλη και τα αξιοθέατά της σίγουρα δεν μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε 5-6 ημέρες που συνήθως αφιερώνουμε για ένα ταξίδι. Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να πάρουμε το μέγιστο από ένα ταξίδι στο Πόρτο, έστω κι αν οι ημέρες ταξιδιού είναι λιγοστές.

Βόλτα στο ποτάμι

Αν και όταν μια πόλη είναι χτισμένη κατά μήκος ενός ποταμού, αναπόφευκτα οι βόλτες θα σας βγάλουν προς τα εκεί, ωστόσο ας σας προδιαθέσουμε για το τι θα δείτε: παραδοσιακά κτίρια σε διάφορα χρώματα με λουλούδια στα μπαλκόνια τους που συνθέτουν ένα τοπίο ζωγραφιάς, τουριστικά στέκια για καφέ και φυσικά ατελείωτη περατζάδα σε όλους τους τόνους, από ρομαντικούς, μέχρι παιχνιδιάρικους.

Πόρτο: ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας

Πέρασμα από τη Γέφυρα Dom Luís I

Ολοκληρώθηκε το 1886 από ένα μαθητή του Gustave Eiffel (ναι, το επώνυμο δεν είναι τυχαίο), τον Teophile Seyrig, και είναι η γέφυρα που συνδέει την πόλη του Πόρτο με τη Vila Nova de Gaia. Το πάνω μέρος της είναι για πεζούς, ενώ από εκεί περνάει και το μετρό και το κάτω είναι για τα οχήματα. Όπως είναι φυσικό, η θέα του ποταμού και της Παλιάς Πόλης από εκεί είναι εξαιρετική, ενώ η ίδια η γέφυρα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το IGESPAR.

Βόλτα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου

Το ιστορικό κέντρο κάθε πόλης είναι πάντα το δυνατό της χαρτί και το Πόρτο δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκεί θα περιπλανηθείτε στα μεσαιωνικά του σοκάκια νιώθοντας πως βρίσκεστε σε άλλη εποχή και θα καταλάβετε γιατί αποτελεί από το 1996 Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βολτάροντας, θα βρείτε μνημεία και αξιοθέατα από τη μεσαιωνική εποχή, αλλά και από τη μοντέρνα, που θα βάλουν… φωτιά στην ψηφιακή σας. Ανάμεσα στα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, θα βρείτε την Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, ένα από τα πιο εξαίσια δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής του Πόρτο, τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, την Praça da Ribeira, τη μικρή πλατεία στην καρδιά της Ribeira, της πιο παλιάς γειτονιάς του Πόρτο, απ’ όπου ξεκινά ο πεζόδρομος Cais da Ribeira πλάι στο ποτάμι, το Εθνικό Θέατρο του S.Joao, το Casa do Infante ή αλλιώς το Σπίτι του Πρίγκιπα και πλήθος άλλων αξιοθεάτων που θα ανακαλύπτετε κάθε λεπτό.

Πόρτο: ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας

Γνωριμία με τη σύγχρονη πλευρά του

Τα μεσαιωνικά στενά σίγουρα φτιάχνουν τη δική τους ατμόσφαιρα, το Πόρτο, όμως, δεν είναι μόνο μπαρόκ εκκλησίες και επιβλητικά κτίσματα. Έχει κι αυτό τη σύγχρονη πλευρά του, την οποία θα συναντήσετε στη Gaia, όπου και θα βρείτε το Μέγαρο Μουσικής της πόλης, το εμπορικό κέντρο El Corte Inglés για να κάνετε τα ψώνια σας και πολύ κόσμο πρόθυμο να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει.

Χαλάρωση στο Parque da Cidade

Ο πράσινος πνεύμονας του Πόρτο, με 83 εκτάρια πράσινων εκτάσεων, πεζοπορικά μονοπάτια και αρκετό αθλητικό εξοπλισμό, είναι χωρίς αμφιβολία το Parque da Cidade, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Αν θέλετε να χαλαρώσετε από τους ρυθμούς της πόλης, εκεί θα βρείτε σχεδόν 10 χιλιόμετρα διαδρομών, πλούσια φύση και ζώα, αρπάζοντας μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη ζωή!

Πόρτο: ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας

Περίπατο στη Λεωφόρο των Συμμάχων

Στο κέντρο της πόλης, η Λεωφόρος των Συμμάχων είναι η πιο χαρακτηριστική οδός, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Alvaro Siza Vieira και έχει τη δική της χαρακτηριστική χροιά. Ξεκινά από το Δημαρχείο, στο οποίο θα δείτε και ένα εντυπωσιακό καμπαναριό 70 μέτρων, και καταλήγει στην Praca da Liberdade, που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 18ου αιώνα. Όπως είναι φυσικό, τα καφέ και τα εστιατόρια βρίσκονται εκεί σε πληθώρα.

Δοκιμή κρασιού Porto

To Πόρτο φημίζεται για το κρασί του, το οποίο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες, στο λευκό White Port, στο κόκκινο Ruby Port και στο Tawny Port που φτιάχνεται από κόκκινα σταφύλια και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Το Vintage Port είναι ίσως το πιο σημαντικό κρασί, το οποίο παράγεται 3 φορές στα 10 χρόνια και για να απολαύσετε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να εξερευνήσετε τα wine bar της πόλης, στην Baixa, τη Ribeira κ.ο.κ. Το Wine Quay Bar είναι ένα από τα πιο γνωστά και αξίζει τον κόπο να το ψάξετε στη Ribeira.

Leave a Reply

  • Loading stock data...

0
%

This slideshow requires JavaScript.

Hephiklis Publications L.td-Srl
Hephiklis Act
Ekfrasis Consulting. S.r.l